Szezonzárás szabad lélekzettel

Az elmúlt évek hagyománya szerint az idén is októberben zárta kapuját a Bánhidai Alkotó Ház. Erre kiváló alkalmat szolgáltatott Schenk Attila Expedíció című képzőművészeti projektjének finisszázsa, melyen Faludi Ádám, Kakuk Tamás, Taizs Gergő irodalmi szövegei is elhangoztak, valamint a házban állandó találkozási helyre talált Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely három alkotója: Edelmayer Zsolt, Szabó János, Pogány Gábor Zsolt szabadtéri fotótárlata kínált további látnivalót.

A tárlat zárásakor is eszünkbe kell, hogy jussanak Sopotnik Zoltán megnyitón elmondott ironikusan komoly gondolatai: „ A természet nem fontos. Az emberi sem. Régebben, volt ugyan vita erről mindenféle kétes filozófusok, irodalmárok és a poszthumán építészet képviselői között, de ez a vita mára már nem létezik. Napjaink talán legnagyobb és legámulatba ejtőbb találmánya: az emberi lélek lebetonozása. Sőt, nemrég jelent meg egy fontos publikáció a legmértékadóbb orvosi szaklapban, amelyben az érzések lebetonozásáról számol be egy orvoscsoport. Ezeknek a nem mindennapi tudósoknak sikerült külön-külön lebetonozniuk az emberi érzéseket. Az összeset. És ki tudja, hol áll meg a folyamat, a határ a csillagos ég. Vagyis a világűr.”

Az programokat szervező Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány ebben az évben a következő művészeket hívta meg kiállítani az alkotó ház galériájába: Dallos István Világvége űrállomás (fotók), Nausch Géza Emlékkiállítás (kisplasztikák), Görözdi Rita – Mórocz István Terepszemle (grafikák, projektek), Nagy Sára Ez volt…(festmények), Faludi Ádám Lendkerekes idő (montázsok, objektek), Schenk Attila Expedíció (szabadtéri objekt, digitális nyomatok). A Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely több szakmai fórumot szervezett az az alkotóházba, egyebek mellett a lyukkamera használatáról. Az idén sem maradt irodalmi esemény nélkül a ház, az alapítvány júniusban mutatta be „Hely és Mérték” sorozatának legújabb darabját „A szépség fűszere és forrása – a hiba” című tanulmánykötetet, szerkesztői Szénási Zoltán és Reichert Gábor irodalomtörténészek voltak.

szöveg: Czakler Márton

fotó: Nedves Péter Barnabás  

fb-share-icon