Megnyílt a XIV. Tatabányai Őszi Tárlat

Mintegy száz ember jelent meg a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány XIV. Tatabányai Őszi Tárlatának megnyitóján a A Vértes Agorájában. A képzőművészeti alkotások a Kortárs Galériában, a fotográfiai munkák a Tatabányai Múzeum első emeleti terében kaptak helyet. Szűcsné Posztovics Ilona polgármester köszöntőjét után Kövesdi Mónika művészettörténész szakmai megnyitója követte. A kiállítás díjazottjai: Szunyogh László szobrászművész, Edelmayer Zsolt fotográfus, különdíjasok: Varga Benedek grafikusművész, Feledy Gyula Zoltán festőművész, akiket Bencsik János országgyűlési képviselő köszöntött.

Kövesdi Mónika többek között elmondta: A művészek rendszeres bemutatkozására, megmérettetésére lehetőséget adó tárlat az utóbbi években tematikussá alakult, ily módon próbálva meg vezérfonalat adni a művésznek, a kurátornak, és a kiállítás reménybeli látogatóinak is. „Hallgat a mély“ címmel vajon mire gondolnak a művészek? Újra kezükbe veszik József Attila Dunánál című halhatatlan remekművét? Vagy megelégszenek az emlékezetben tartott sorral, a költemény egyik legfontosabb metaforájával: „Alig hallottam sorsomba merülten, hogy fecseg a felszín, hallgat a mély“? Majd így folytatta: Egyszóval: a cím megválasztása telitalálát. Ugyanakkor a tág jelentésmezőbe belefér külön-külön is a mélység keresése, de a szemmel jól látható dolgok, esetlegességek megörökítése, és további esztétikai és etikai értelmezések lehetősége.

Az alapítvány tematikus pályázatára a tatabányai és a korábbi tárlatokon már bemutatkozott, a megyeszékhelyhez kötődő művészeknek, alkotóknak volt lehetőségük munkáikat beadni. A szakmai zsűri, Wehner Tibor művészettörténész, Gulyás Miklós fotóművész, Kammerlohr-Kováts László festőművész döntése alapján a képzőművészeti kategóriában 47 alkotó 87 munkája, a fotó kategóriában 13 alkotó 29 fotója látható október 22-től november 19-ig a Kortárs Galériában és a Tatabányai Múzeum első emeleti kiállítóhelyiségében.

A kiemelt képet A Vértes Agorája készítette a díjazottakról.

fb-share-icon