…AKÁNONONINNENÉSTÚL…

Ferenczi Gábor festményeit  a Sopotnik Zoltán költő ajánlotta a Bánhidai Alkotó Házban megjelentek figyelmébe, a megnyitón közreműködött Barják Márton, szaxofon. A kiállított képek egy kezdeményező, lendületes, impulzív művész munkai, aki saját megfogalmazása szerint: az a fajta forradalmár, aki maga ellen is lázad.


Ferenczi Gábor1992-ben, a szentendrei Vajda-stúdió hatására kezdett festeni, otthonosan mozog a grafika, az üvegfestés, az akril és az olajtechnika világában. Közel áll hozzá az impresszionizmus, expresszívizmus, az avantgárd a szürrealizmus világa és ezek eklektikus megjelenítése, kompozícióit pontosan lehatárolt foltok, egységes, zárt háttér és megnyújtott gótikát idéző figurák jellemzik. Színvilágát felfokozott, olykor harsány, expresszivitás jellemzi, alkotásaiban őszinte nyíltsággal jeleníti meg szorongásait, félelmeit és örömeit. Témái között megtaláljuk: városképeket, portrékat, csendéleteket, szobabelsőket, tárgyakat, alakokat, motívumai puritánok, lényegre törőek..


Válogatás az egyéni és csoportos kiállításokból: Szentendre, Vajda Pince, 1992, Kaposvár (groteszk), Szeged (Táblaképfestészeti Biennálé), Esztergom ( Pasztell Biennálé) Budapest Műcsarnok (VLS Jubileum) 2002, Nyergesújfalu, Kernstok Galéria 2012, Észak-Komárom, Limes Galéria, 2016, Szentendre, Művészet Malom (Labirintus, MAOE), 2017, Balatonalmádi, Új-dunántúli Tárlat, 2019, Kaposvár, Kaposart 31, 2020.

A tárlat a megnyitón kívül a Bánhidai Alkotó Ház facebook-oldalán történő előzetes egyeztetetéssel vagy az ugyanott meghirdetett időpontokban látogatható!  

fotó: Dallos István

fb-share-icon