Az Elveszett Éden a Betegszamár Galériában

Újabb képekkel jelentkezett a Bánhidai Alkotó Ház galériájában a Krajcsirovits-ösztöndíjas Nedves Péter Barnabás. Az utóbbi években több csoportos kiállításon, egyéni tárlaton bemutatkozó fiatal művész nem tért le eddig járt útjáról, de bibliai motívumokkal bővítette képi világának értelmezési lehetőségeit.  A vernisszázson Bánfi József festőművész, a Tata-völgyi alkotók art magisztere kis művészettörténeti előadás keretében ajánlotta a közönség figyelmébe Nedves Péter Barnabás munkáit.

Ha belépünk a kiállítási térbe erős színekben dús festmények fogadnak minket. Kétségtelen, hogy ez nem érhet meglepetésként minket, ha valamennyire ismerjük a kiállító művész korábbi alkotásait. A képeken megjelenő tájak, figurák, történések a korábbiakhoz képest nem változtak, továbbra sem feltétlenül a derűt sugározzák, hanem egy olyan fantasy-világot, ahol „még nem történtek meg dolgok”, de bármi megtörténhet, mely hozhat jót és rosszat. Ez a láthatatlan, mégis jelenlévő sugarak olyan erőteret teremtenek, amelyből nehéz szabadulni, amelytől nehéz elszakadni.

Az éjszakai álmok közül van, amit megőrzünk, van, amit megosztunk másokkal, és van, amit igyekszünk elfelejteni. A kiállító művész – mint ahogy eddig is – a festményein igyekszik megosztani látomásos álmait. A Betegszamár Galériában most kiállított  műalkotásnak, érzésem szerint, határozott strukturális vonalat adnak a bibliai történetek. Sűrű erdőben bolyongunk, hogy a váratlanul előbukkanó tisztáson, ahol a felszálló párában sejtelmes lények, történetek bukkannak elő, a mi dolgunk az, hogy észrevegyük azokat.

Kakuk  Tamás

fotó: Dallos István és Raáb Zoltán

(BAH Betegszamár Galéria, 2024. május 24. – június 12. előzetes bejelentkezés a Bánhidai Alkotó Ház facebook oldalán)

fb-share-icon