Faludi Ádám prózája: Tizenkilenc évesen – ötven év tapasztalattal

A szerző József Attila-díjas költő és Márai Sándor-díjas író, élete során többek között volt híradásipari technikus, lakatos, műszerész, távirat-kézbesítő, terményszárító, tanár, újságíró, alkalmi munkás, pedagógus. Jelenleg szellemi szabadfoglalkozású, Tatabányán él, képzőművészként is ismert.  Megfogalmazása szerint: „A prózát a költészet kiterjesztésének érzem, a képzőművészetet, zenét pedig a költészet írásban nem megjeleníthető részének. „Szeretek író lenni, ugyan másra is képes vagyok, tudok számtalan szakmát túl a közepes szint felett művelni, de mégis inkább az irodalom a varázsszőnyeg.” 

Különös esztendőm volt 1969. Tudtam és éreztem is ezt. Térdig jártam a nyárban és a Balaton vizében, utóbbiban életemben először. Az 1969-s év az enyém volt vitathatatlanul. Leérettségiztem és nagyjából egy teljes hónapom maradt még szeptemberig, amikor valahol majd munkába kell állnom, mert a szervezett oktatástól elment a kedvem egy időre. Útban a társadalom felé, gondoltam erre a közeledő pillanatra mély szomorúsággal, a napfogytákat tudomásul véve, de kimeríthetetlennek érzett energiákkal töltve. A mérleg serpenyőiben a kínálatok; a pop zászlóalj nagyjai, a „Beatles biblia”, a Hyde Park pillangói, Vencel tér, Sharon Tate, Vietnam, az első Concorde gép, a Holdra szállás, Easy Rider, Abbey Road, John és Yoko balladája, Isten hozta őrnagy úr, szkáj fotel, szabad szombat, Éden bár; szépek és jók, gonoszok és hősök. Hintázó mérlegserpenyők, 1969.
Legelőbb azonban Veszprém volt az úti cél, ahol az ismerősömnél várt rám a frissen megjelent Beatles biblia című könyv egy példánya. Akkoriban nagy kincsnek számított és birtoklása belépőjegynek vágyott társaságokba, hogy stílszerűen fejezzem ki magam. Az este már Balatonfőkajáron ért a barátom otthonában és egy nappal később a tóban is lefürödhettem magamról az út porát. Fiatal voltam és halhatatlan.
Ha nem figyelek eléggé és elrobogna mellettem a nyár anélkül, hogy belenéztem volna a tó szemébe, a hiányérzetem igen nagy lesz és meghatározhatatlan kiterjedésű azóta is. Egyszerűen csak van ez a hiányérzet és egyetlen módon mulasztható el. Kérdezd az út porát és a választ megkapod. John Fante nyomán szabadon.

fb-share-icon