Megnyílt a XV. Tatabányai Őszi Tárlat

A Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány a Kortárs Galériával együttműködésben az idén tizenötödik alkalommal rendezi meg a Tatabányai Őszi Tárlatot. A szép számmal megjelent alkotókat és érdeklődő látogatókat Szűcsné Posztovics Ilona polgármester köszöntötte. „Napjaink válságokkal szabdalt időszakában hallatlanul jelentős és fontos vívmány, hogy ez a kiállítás-sorozat immár ilyen nagymúltú, és változatlanul jelenvaló, s mindez a jövőre nézve komoly bizakodásra adhat okot” hangsúlyozta megnyitójában Wehner Tibor. 

A művészettörténész elmondta „És mint a közelmúltban rendezett Őszi tárlatokon, az idén is voltak és vannak távolmaradók, de ugyanígy vannak korábban nem ismert, vagy nem jelentkezett alkotók, jelen vannak az idősebb generáció képviselői, és ezúttal is fontos szerepet kaptak a középnemzedék reprezentánsai és a fiatalok csapatának alkotói. A kiállítói összkép változatosságának záloga a ’tatabányai művész’ fogalmának roppant tág értelmezése: vagyis nemcsak a hivatászszerűen a városban élő és munkálkodó művészek számára nyitott ez az őszi seregszemle, hanem a településsel lazább kapcsolatokat ápolók, a várossal egy-egy régebbi, vagy újabb epizódszerű, lazább vagy szorosabb kontaktust teremtő, vagy művészi inspirációkat itt megtalálók, az átutazók előtt is.”

Wehner Tibor úgy látja „A rendszerváltás periódusa  óta, az immár három, három és fél évtized alatt megrendezett tizenöt tatabányai kollektív tárlat művészeti állapotrajzai révén tehát, amelyeknek megszületését, megszületésének és nyilvánosság elé tárásának lehetőségeit messzemenően pártolhatjuk és üdvözölhetjük, az egyéni alkotói utakra koncentráló, a tradicionális művészeti eszményeket továbbvivő törekvésekből építkező, kissé töredezett lokális művészettörténet rajzolódik meg, amely viszont ébren tartja az egyre dinamikusabb kibontakozás reményét.”

A XV. Tatabányai Őszi Tárlat díjazottjai: a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány fődíja: TARJÁNI ANTAL fotóművész,  a Tatabánya Alkotó Művészeiért Közalapítvány különdíja:  GERBER PÁL festőművész, a Kortárs Galéria különdíja KOVÁCS VALÉRIA festőművész, a Bánhidai Alkotó Ház különdíja TOMECZ DÁNIEL festőművész, a Folyosógaléria különdíja ifj. SIPOS ZOLTÁN fotóművész, a Bánhidai kisGaléria különdíja LANG ÁGNES fotóművész.

A képzőművészeti alkotások A Vértes Agorája Kortárs Galériájában, a fotóművészeti alkotások a Tatabányai Múzeum kiállítóhelyiségében október 2o-től november 18-ig a nyitva tartási időben tekinthetők meg. 

Szöveg Czakler Márton
Fotó Nagy László


fb-share-icon