A VADON ELFOGLALÁSA

A fotókat nézegetve az az érzés támadt bennem, illetve megerősítette bennem a gondolatot, hogy emberek nélkül az emberi teremtés terei üresen konganak, ezzel szemben emberek nélkül az isteni teremtés önmagában is teljesnek hat“ – mondta a tárlat megnyitóján Taizs Gergő költő, aki a Bánhidai Alkotó Ház Beteg Szamár Galériájában ajánlotta a megjelentek figyelmébe Edelmayer Zsolt fotográfiáit.

Taizs Gergő megnyitójában hangsúlyozta, hogy “nemcsak az ember tragédiája, de kihívása is egyben az önmaga teremtette vadon. Ne felejtsük el tehát olykor-olykor visszaszelídíteni magunkat a természetbe, mert ez a rekultivációs munka egyedfejlődésünk fontos eleme lesz a következő évtizedekben.“ Taizs gondolatindító kérdésként fogalmazta meg a kiállított fényképekről: eldöntendő kérdés, hogy a fotók valaminek a kezdetét vagy a végét jelentik-e? Mikor veszíti el eredeti funkcióját a lefotózott szék, hogy aztán virágágyáskellékként szülessen újjá az épített környezetben. A költő az alkalomra írt „Szilárd pont helyett“ című versének felolvasásával zárta a megnyitót.

A kiállító Edelmayer Zsolt fényképész és kulturális antropológus, a tavalyi XIII. Tatabányai Őszi Tárlat fotókategóriájának díjnyertese. Kedvelt fotótémája az épített terek emberekre gyakorolt és az emberek épített terekre gyakorolt hatása. Különösen érdekesnek tartja azokat a városi tereket, melyeket használóik a megszokottól eltérő jelentéssel ruháznak fel. Fényképészként szabad szemmel járja a világot, antropológusként észreveszi az épített környezet sajátosságait. Kamerájával kompozíciókba rendezi és további jelentéssel bővíti azokat. Úgy gondolja, hogy a társadalmi, környezeti folyamatok a fényképészet eszközével dokumentálhatóak, az antroplógia eszköztárával feldolgozhatóak, a fotóművészet eszközével elmesélhetőek, a közösségek útján pedig átélhetőek. A fotográfus 2009 óta vesz részt a tatabányai Kép-Szín-Tér Fotóművészeti Műhely Egyesület munkájában, 2021 decembere óta a közösség elnöke, több alkalommal szervezett külföldön és belföldön fotográfiai kurzusokat.

A tárlat a megnyitón kívül a Bánhidai Alkotó Ház facebook-oldalán történő előzetes egyeztetetéssel vagy az ugyanott meghirdetett időpontokban látogatható!

fb-share-icon