Barangolások a ködben

Ezzel fotókra rezonáló adekvát címmel nyitjuk meg Lang Ágnes tárlatát a Bánhidai kisGalériában, a kiállítás egyfajta elismerése, különdíja a 2023-as XV. Tatabányai Őszi Tárlaton bemutatott munkáinak. Ágnes, ha azt vesszük, nem olyan régen, 2020-tól foglalkozik a fotózással, amely nála szorosan összekapcsolódik a túrázás és a természet szeretetével, így nem meglepő, hogy kedvenc témáját a tájképek készítésében találta meg. Ebben hű társa és állandó „alkotótársa” Sára, a simaszőrű magyar vizsla.  

Kedvenc szokásuk hétvégéken kora reggel kettesben az erdő felé venni az irányt, főként a Tatabánya környéki erdőket, hegyeket járják, vagy vonattal indulnak útnak Oroszlány, Szár, Szárliget, Tóvároskert felé, ahonnan gyalogosan hazafelé tartva nem csak nagyot túráznak, de felfedezik az adott táj szépségét, különlegességét; a képeken így jelennek meg az idő jelei: az évszakok, napszakok, a hangulatok. Sok a játékos címadás, amely utat nyithat a képi tartalom megismeréséhez, vagy lehetőséget ad a fotók más látási irányból való értelmezésére.

A kiállítás képei, a címével összhangban, a ködös erdő köré szerveződnek.  Mit jelent a köd? Szemantikai oldalról megközelítve a köd elrejt, elveszejt, útvesztőt állít elénk, gátolja a látásunkat, tájékozódásunkat, ugyanakkor értékelhető esztétikai minőséget teremt a misztikusságban. Ezzel a barangolás szinte kézzel foghatóvá válik a fotókat szemlélő számára, mintha Muszorgszkij promenádja is felcsendülne képek közötti sétakor  A sárga jelű turistaút, amely sokat szerepel a fotókon, jelentése: kijelölt útvonal a célhoz. Honnan lehet ez még ismerős nekünk? Talán eszünkbe juthat az „Óz, a nagy varázsló” című amerikai film, melyben a sárga kerámiakockákból kirakott út a mesehősöket, Dorkát és Totó kutyáját (esetünkben Ágnest és Sárát) elvezeti a kalandokhoz, a kihívásokhoz, a barátságokhoz, és a Smaragdvárosban lakó bölcs, szeretni való Ózhoz, a nagy varázslóhoz.

Edelmayer Zsolt

A megnyitón elhangzott szöveg írásbeli változata.

fotó: Raáb Zoltán

A kiállítás a Puskin Művelődési Ház nyitvatartási idejében tekinthető meg!

fb-share-icon