Gulliver utazása Majdnemben*

Fontos teendőimet halogatom, ráérősen, álmodozom a jövőről, mint a gyermek, aki – ha terveit nézem, hogy mi mindent akar átélni életében – hatezer évre rendezkedik be, nem hatvanra.

Karinthy Frigyes

Ha nem kívánok boldog új esztendőt, akkor hagyok némi esélyt arra, hogy talán jobb lesz annál, mint amilyen a kívánalmammal lenne. Esetleg, ha a magam képességeit nem tartom ilyen nagyra és tudomásul veszem, hogy már nem vagyok annyira mindenható, mint hajdanán, akkor inkább a sörkorcsolyázást gyakorlom és nem a vízen járást. Amennyiben hallgatunk a nagy elmék szavára, egyébként is érdemes így tenni. Benjamin Franklin mondta:
„ A borban bölcsesség van, a sörben szabadság, a vízben pedig baktériumok.” Azaz vízen járni nem túlzottan veszélyes, de nem is célszerű.
Most, hogy elmúlnak a hatvanas évek, az én hatvanas éveim, nem okoz megrázkódtatást, hiszen majdnem minden nap ott voltam az úgynevezett mindennapjaimban. Hiányérzetem elenyésző, ezt örököseimre hagyom. Inkább azon gondolkodom, miként közelítsem meg majd a születésnapi tortát, hogy az égő gyertyák melege ne tegyen kárt bennem.
Terveim szerint a lehető leghosszabb ideig szeretnék a föld innenső oldalán maradni, mert nekem még mindig jó itt lenni. Mostanában egyébként is túl sokan halnak meg olyanok, akik eddig még soha, Látni, hallani, olvasni ilyesmiket nap mint nap.
Annak ellenére szeretnék a föld innenső oldalán maradni, hogy éveim javát egy olyan világban töltöttem, amelyiket a majdnem kifejezés szinte maradéktalanul megjelenít. Majdnem minden olyan volt, mint az igazi. Örülök, hogy elmúlt és már nagyon régen elmúlt, bár még nem eléggé nagyon régen. Gulliver utazása Majdnemben, avagy az ifjúság édes madara. Na, ezt olvassátok el majd, ha megírtam! A jelenre tekintsetek és halljátok közben a bűvész hangját: A kezemet figyeljétek, mert csalok! Ez a jelen szava és ezek az ő igéi.A mostani látóhatárt nézve, és látva itt meg ott meg mindenütt felbukkanni a pokolba tartó vonatot, a magabiztosságom veszít erejéből. Ez bizony nem származik másból, mint annak felismeréséből, hogy a világ IQ-ja állandó, a népessége viszont egyre növekszik. Fondorlatnak helye nincs, ráadáshoz jutni nem lehet. Ennek ellenére sem tudok mást felhozni se mellette, se ellene. Ha nem kívánok lehetetlent, nem is érdemes törekedni a megvalósítására. Egy konkrét tervem is van erre az esztendőre. S.F. Mester légrajzaihoz írtam felhőkarcolatokat, jó lenne megjelentetni, közreadni ezeket egy könyvben. Meg hát folyamatosan széljegyzeteket írni az élet margójára és várni a tavaszt, amire meg majd a szél ír új jegyzeteket. Legtöbbször eszembe jut így az esztendőváltás idején humoralista kortársunk mondása:
– Fiatalok! Tiétek a jövő! Régebben úgy volt, hogy a miénk lesz.
Ilyen üzenetnek csak örülni lehet. Lélegezzetek! És örüljetek, hogy képesek vagytok rá! A többit rábízhatjuk a továbbiakra.

Faludi Ádám

*Születésnapján köszöntjük a Bánhidán élő 72 éves József Attila- és Márai Sándor-díjas költőt, írót!

fb-share-icon