Lépések – a sakk az élet terepasztala

Megnyílt Sárkány Tamás festőművész tárlata a Bánhidai Alkotó Házban, a kiállított műveket Miglinczi Éva művészeti író ajánlotta a megjelentek figyelmébe. A képzőművész a Felvidéki Magyar Szépművészeti Egyesület Észak-Komáromban rendezett biennáléján nyerte el a BAH39 Kulturális Bombázó különdíját és kapott meghívást a bánhidai galériába.

Sárkány Tamás legújabb munkáinak építőeleme a sakk. Mezők, figurák, állások. Érdekes a párhuzam megélt valóságunk, a társadalom különböző makró- és mikrohiearchiája és a sakk, mint stratégiai játék között. Az életben, úgy mint a sakkban, hiába van számtalan jó döntésünk, ha ezt egy baklövés követi, aminek következtében a célunk elérhetetlenné válik. Hogy vélekedik erről a művész:“ A jelenkori megélt valóságunkban, sajnos, nincs ennyire tiszta rendszer (mint a sakk. szerk.). Sokszor pillanatnyi tudásunk birtokában képtelenek vagyunk megfelelően értékelni bizonyos helyzeteket, vagy éppen azt, hogy igazságtalanságokkal találkozunk. Az igazságtalanság pedig értékrendszerünk, az elfogadott szabályrendszerek és normák felrúgásából, az azoktól való eltérésből adódnak. Efféle torzulásokat mutató helyzeteket generálok, jelenítek meg legújabb munkáimmal, mindezt egy ismert, szinte kőbe vésett hiearchia (a sakk szabályrendszere és hiearchiája által) módosítása által kiemelve.

Sárkány Tamás 1993-ban született Zentán, Szegeden a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz-művészettörténet tanszékén végzett, mestere Szabó Tamás, Munkácsy Mihály-díjas szobrász és festőművész volt. Táblaképeket, objecteket és box art-okat is készít, folyamatosan jelen van az országos tárlatokon és csoportos kiállításokon. Az elmúlt négy évben alkotásaival szerepelt a szegedi REÖK Palota országos seregszemléin, a Nyári Tárlatokon és Táblaképfestészeti Biennálékon, legutóbb pedig az Országos Evangélikus Múzeum gyűjteményébe került egy munkája.

fotó: Dallos István és Záhonyi Orsolya, videó: Fehér Tamás

A kiállítás július 21-ig tekinthető meg a Bánhidai Alkotó Ház nyitva tartási idejében, illetve előzetes bejelentkezéssel a facebook oldalon.

fb-share-icon